Smalec z fasoli
Wegetariański smalec z jabłkiem.
Przepis zaczerpnęłam ze strony www.jadłonomia.com
Składniki:
1 puszka białej fasoli
lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
2 cebule
1 jabłko – raczej kwaskowe
2 liście laurowe
1 goździk
1 jałowiec
1 łyżeczka majeranku
¼ łyżeczki lubczyku
1 łyżka sosu sojowego
jasnego
olej do smażenia
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę posiekać w kostkę,
jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną
cebulkę oraz jabłko wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć
na małym ogniu do czasu, aż cebula będzie złota a jabłka miękkie.
2. W tym samym czasie fasolę
odcedzić, opłukać i zmiksować przy po mocy blendera razem z sosem sojowym,
majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 1 szklanki zimnej wody, odstawić.
3. Z podsmażonej cebulki i
jabłka wyłowić przyprawy, z którymi wszystko się smażyło. Dodać to wszystko do
zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest,
żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na
gładką pastę – kawałki cebulki i jabłek powinny być wyczuwalne. Doprawić do
smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej.
Koszt porcji to około 4,00zł
Komentarze
Prześlij komentarz