Smalec z fasoli



Wegetariański smalec z jabłkiem.

Przepis zaczerpnęłam ze strony www.jadłonomia.com



Składniki:

1 puszka białej fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli

2 cebule

1 jabłko – raczej kwaskowe

2 liście laurowe

1 ziele angielskie



1 goździk

1 jałowiec

1  łyżeczka majeranku

¼ łyżeczki lubczyku

1 łyżka sosu sojowego jasnego

olej do smażenia

sól i pieprz



Przygotowanie:

1. Cebulę posiekać w kostkę, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę oraz jabłko wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebula będzie złota a jabłka miękkie.

2. W tym samym czasie fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy po mocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 1 szklanki zimnej wody, odstawić.

3. Z podsmażonej cebulki i jabłka wyłowić przyprawy, z którymi wszystko się smażyło. Dodać to wszystko do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę – kawałki cebulki i jabłek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej.



Koszt porcji to około 4,00zł

Komentarze

Popularne posty