Chili sin carne



Chili sin carne.
Przepis zaczerpnięty ze strony www.jadlonomia.com

Składniki:
200g ugotowanej czerwonej fasoli lub 1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów bez skóry
1 laska selera naciowego
1 cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki sosu sojowego
1 nieduża marchewka
1 mała łyżeczka mielonego kminu
¾ łyżeczki chili
½ łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
duża szczypta cynamonu
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki trzcinowego cukru
trochę soku z cytryny
sól, pieprz kolorowy
olej do smażenia

Przygotowanie:
·         Ce­bu­lę obrać i po­kro­ić w kost­kę, marchew i seler pokroić w drobną kostkę, paprykę na kawałki 2x2cm. Na dnie du­że­go garn­ka roz­grzać kilka łyżek oleju, dodać po­kro­jo­ne wa­rzy­wa (poza papryką, którą wrzucamy 10 minut później) oraz wszyst­kie przy­pra­wy, do­kład­nie wy­mie­szać i dusić wszyst­ko na małym ogniu przez prz­yn­ajmniej 10 minut.
·         Następnie dodać fa­so­lę (wypłukaną jeśli z puszki) i po­mi­do­ry, sos so­jo­wy, ocet bal­sa­micz­ny, cu­kier trzci­no­wy, sól i pieprz. Do­kład­nie wy­mie­szać i dusić na bardzo małym ogniu przez prz­y­najmniej go­dzi­nę, jeśli gu­lasz bę­dzie wy­da­wał się za rzad­ki dusić go bez przy­kry­cia, jeśli od­pa­ru­je i bę­dzie miał od­po­wied­nią gę­stość można go przy­kryć. Pod ko­niec go­to­wa­nia spró­bo­wać chili i we­dług uzna­nia dodać wię­cej soli, ostrej pa­pry­ki lub pie­przu.

Koszt takiej porcji to około 12,00zł.
Bardzo sycąca potrawa, doskonale aromatyczna. Polecam. Można jeść z ryżem lub dowolną kaszą. 



Komentarze

Popularne posty