Chili sin carne
Chili sin carne.
Przepis zaczerpnięty ze strony www.jadlonomia.com
Składniki:
200g ugotowanej
czerwonej fasoli lub 1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów bez skóry
1 laska selera naciowego
1 cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki sosu sojowego
1 nieduża marchewka
1 mała łyżeczka mielonego kminu
¾ łyżeczki chili
½ łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 puszka pomidorów bez skóry
1 laska selera naciowego
1 cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki sosu sojowego
1 nieduża marchewka
1 mała łyżeczka mielonego kminu
¾ łyżeczki chili
½ łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
duża szczypta cynamonu
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki trzcinowego cukru
trochę soku z cytryny
sól, pieprz kolorowy
olej do smażenia
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki trzcinowego cukru
trochę soku z cytryny
sól, pieprz kolorowy
olej do smażenia
Przygotowanie:
·
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, marchew i seler pokroić w
drobną kostkę, paprykę na kawałki 2x2cm. Na dnie dużego garnka rozgrzać
kilka łyżek oleju, dodać pokrojone warzywa (poza papryką, którą wrzucamy
10 minut później) oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać
i dusić wszystko na małym ogniu przez przynajmniej 10 minut.
·
Następnie dodać fasolę (wypłukaną jeśli z puszki) i pomidory, sos
sojowy, ocet balsamiczny, cukier trzcinowy, sól i pieprz. Dokładnie
wymieszać i dusić na bardzo małym ogniu przez przynajmniej godzinę,
jeśli gulasz będzie wydawał się za rzadki dusić go bez przykrycia,
jeśli odparuje i będzie miał odpowiednią gęstość można go przykryć.
Pod koniec gotowania spróbować chili i według uznania dodać
więcej soli, ostrej papryki lub pieprzu.
Koszt takiej porcji to około 12,00zł.
Komentarze
Prześlij komentarz