Klopsiki sojowe
Klopsiki sojowe.
1 szkl. suchej
soi (2,5szkl.po ugotowaniu)
1 czerwona
cebula
¼ papryki
czerwonej
4 pieczarki
Pieprz, sos
sojowy, sos ostrygowy, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki
zmielonego siemienia lnianego (lub bułki tartej jeśli nie musi być
bezglutenowe).
Soję zmielić
drobno blenderem lub w maszynce do mięsa. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć,
ale nie robić jej na złoto. Osobno podsmażyć pieczarki, czosnek drobno pokroić.
Do zmielonej w blenderze
soi dodać surową paprykę, czosnek, cebulę i pieczarki. Uzupełnić przyprawami.
Przełożyć do miski siemię lniane i wyrobić najlepiej ręką. Formować kulki
wielkości piłeczek ping-pongowych. Obtaczać w mące bezglutenowej lub bułce
tartej. Smażyć na patelni lub w piekarniku.
Uwaga – są dość
sypkie. Przy przewracaniu na patelni uważać, aby się nie rozpadły.
Komentarze
Prześlij komentarz