Klopsiki sojowe



Klopsiki sojowe.

1 szkl. suchej soi (2,5szkl.po ugotowaniu)
1 czerwona cebula
¼ papryki czerwonej
4 pieczarki
Pieprz, sos sojowy, sos ostrygowy, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (lub bułki tartej jeśli nie musi być bezglutenowe).

Soję zmielić drobno blenderem lub w maszynce do mięsa. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, ale nie robić jej na złoto. Osobno podsmażyć pieczarki, czosnek drobno pokroić.
Do zmielonej w blenderze soi dodać surową paprykę, czosnek, cebulę i pieczarki. Uzupełnić przyprawami. Przełożyć do miski siemię lniane i wyrobić najlepiej ręką. Formować kulki wielkości piłeczek ping-pongowych. Obtaczać w mące bezglutenowej lub bułce tartej. Smażyć na patelni lub w piekarniku.
Uwaga – są dość sypkie. Przy przewracaniu na patelni uważać, aby się nie rozpadły.







Komentarze

Popularne posty