Klopsiki z ryżu i brokuła
Klopsiki z ryżu
i brokuła.
1
szklanka ugotowanego ryżu białego (najlepiej okrągły)
3 ząbki czosnku-3 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki łuskanych
nasion dyni
3-4 łyżki
bułki tartej bezglutenowej
sól
szczypta
gałki muszkatołowej
opcjonalnie 2
łyżki płatków drożdżowych
olej do smażenia
Brokuła umyj i rozdziel
na mniejsze różyczki.
Wrzuć do gotującej się lekko słonej wody na 3 minuty. Wyciągnij warzywo o osusz na durszlaku. Następnie drobno posiekaj i przesyp do miski.
Ryż ugotuj na miękko. Może być rozgotowany, ale nie bardzo wodnisty. Ostudź i przesyp do wspólnej miski.
Dodaj drobno posiekany czosnek.
Pestki dyni posiekaj na mniejsze kawałki. Wszystko przesyp do miski.
Zacznij mieszać, najlepiej przy pomocy dłoni. Niech główne składniki połączą się.
Wrzuć do gotującej się lekko słonej wody na 3 minuty. Wyciągnij warzywo o osusz na durszlaku. Następnie drobno posiekaj i przesyp do miski.
Ryż ugotuj na miękko. Może być rozgotowany, ale nie bardzo wodnisty. Ostudź i przesyp do wspólnej miski.
Dodaj drobno posiekany czosnek.
Pestki dyni posiekaj na mniejsze kawałki. Wszystko przesyp do miski.
Zacznij mieszać, najlepiej przy pomocy dłoni. Niech główne składniki połączą się.
Masę dopraw płatkami
drożdżowymi, solą i odrobiną gałki muszkatołowej.
By masa lepiej się lepiła i formowała dodaj bułkę tartą.
Pozostaw na 10 minut. Następnie wymieszaj. Rozgrzej patenie z olejem.
Formuj kulki i smaż na złoto z wszystkich stron.
Za vegannerd.blogspot.com
By masa lepiej się lepiła i formowała dodaj bułkę tartą.
Pozostaw na 10 minut. Następnie wymieszaj. Rozgrzej patenie z olejem.
Formuj kulki i smaż na złoto z wszystkich stron.
Za vegannerd.blogspot.com
Komentarze
Prześlij komentarz