Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich
Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów
włoskich.
-2 czerwone papryki
-1 szklanka orzechów włoskich
-sok z 1 cytryny
-1/4 szklanki oliwy
-łyżka miodu naturalnego lub słodu ryżowego
-1 czerwona, poszatkowana papryczka chilli (z pestkami lub bez)
-nierafinowana sól do smaku
-poszatkowana pietruszka do przybrania
Paprykę nakłuwamy i pieczemy w całości w temperaturze 200 st. z termoobiegiem około 20 minut - skórka powinna być mocno przypieczona. Upieczoną paprykę przekładamy do garnka i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy, aby trochę przestygła, dzięki temu łatwiej będzie ją obrać ze skóry. Usuwamy skórę i gniazda nasienne. Wszystkie składniki pasty (za wyjątkiem soli i natki pietruszki) miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy solą do smaku. Podajemy z natką pietruszki. Pastę można przechowywać w lodówce polaną z wierzchu warstwą oliwy (to zapobiega przed utlenianiem i wysychaniem).
Przepis podaję za www.wyborcza.pl
Komentarze
Prześlij komentarz