Pizza na własnym cieście



Pizza na własnym cieście.

250g mąki pszennej (typ 650)
5g drożdży instant
2g soli
¼ łyżeczki cukru (u mnie brązowy)
150g letniej (nie gorącej!) przegotowanej wody
oliwa lub olej do posmarowania blachy

Na nadzienie do pizzy:
- sos pomidorowy na bazie passaty
- czarne oliwki
- cukinia
- czerwona papryka
- ser mozzarella

Przygotowanie:
·         Sos – do garnka wlać trochę oliwy, rozgrzać, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, po chwili dodać czosnek i podsmażyć na małym ogniu. Wlać mniej więcej ½ litra passaty i wolno dusić, aż sos odparuje. Pod koniec dodać przyprawy: sól, pieprz, bazylię lub inne przyprawy.
·         Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, cukier i suszone drożdże. Mieszać drewnianą łyżką powoli dodając wodę.
·         Mieszać do momentu połączenia składników (trochę pomogłam sobie ręką, ale tylko przez chwilę)
·         Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce; w moim przypadku wstawiłam miskę do piekarnika w którym mam zapalone światełko, drzwi piekarnika zamknięte. U mnie jest na tyle chłodno (temp.21 st.), aby ciasto wyrosło.
·         Ciasto odstawić na około 2 godziny. W tym czasie powinno urosnąć mniej więcej dwukrotnie. Jeśli nie urośnie tyle, można ten czas trochę wydłużyć (np. o około 0,5h).
·         Po tym czasie wyjąć z miski, przełożyć na blat oprószony mąką i uformować kulę. W tym momencie ciasto nie jest ścisłe i trochę nie trzyma formy. Powinno odczekać jeszcze 0,5h. U mnie zostało przełożone na foremkę do ciasta, przykryte wilgotną ściereczką i wylądowało  ponownie w piekarniku.
·         Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni (góra-dół, bez termoobiegu)
·         Blachę z piekarnika (wymiar zewnętrzny 44x37cm) wysmarować olejem. Przełożyć ciasto na blachę i rozciągać  w miarę równomiernie tak, aby pokryło całą powierzchnię blachy.
·         Posmarować sosem, wyłożyć dodatki i wstawić pizzę do piekarnika na środkową półkę lub jedną niżej. Piec aż brzegi będą lekko brązowe. Oryginalny przepis podaje 30-35minut. W moim przypadku trzymałam 20 minut a i to było o 5 minut za długo. Następnym razem dam ciut niższą temperaturę i 15-20 minut powinno wystarczyć.


Opinia:
Ciasto łatwe do zrobienia, dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu jest cieniutkie, a smak pizzy zależy od sosu i składników. Przy tej ilości dodatków i czasie pieczenia, można ją jeść bez używania sztućców. Należy też zwrócić uwagę, że duża ilość dodatków powoduje, że ciasto jest bardziej wilgotne i musi dłużej się piec.
Jest to porcja w sam raz dla 2 osób. Polecam.
Koszt całości to około 12,70zł. Nie uwzględniam w tej kwocie kosztów energii oraz mojej pracy.

Przepis ze strony www.kwestiasmaku.com






Komentarze

Popularne posty