Pizza na własnym cieście
Pizza na własnym cieście.
250g mąki pszennej (typ 650)
5g drożdży instant
2g soli
¼ łyżeczki cukru (u mnie brązowy)
150g letniej (nie gorącej!) przegotowanej wody
oliwa lub olej do posmarowania blachy
Na nadzienie do pizzy:
- sos pomidorowy na bazie passaty
- czarne oliwki
- cukinia
- czerwona papryka
- ser mozzarella
Przygotowanie:
·
Sos – do garnka wlać trochę oliwy, rozgrzać, wrzucić pokrojoną drobno
cebulę, po chwili dodać czosnek i podsmażyć na małym ogniu. Wlać mniej więcej ½
litra passaty i wolno dusić, aż sos odparuje. Pod koniec dodać przyprawy: sól,
pieprz, bazylię lub inne przyprawy.
·
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, cukier i suszone drożdże.
Mieszać drewnianą łyżką powoli dodając wodę.
·
Mieszać do momentu połączenia składników (trochę pomogłam sobie ręką, ale
tylko przez chwilę)
·
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce; w moim przypadku
wstawiłam miskę do piekarnika w którym mam zapalone światełko, drzwi piekarnika
zamknięte. U mnie jest na tyle chłodno (temp.21 st.), aby ciasto wyrosło.
·
Ciasto odstawić na około 2 godziny. W tym czasie powinno urosnąć mniej
więcej dwukrotnie. Jeśli nie urośnie tyle, można ten czas trochę wydłużyć (np.
o około 0,5h).
·
Po tym czasie wyjąć z miski, przełożyć na blat oprószony mąką i uformować
kulę. W tym momencie ciasto nie jest ścisłe i trochę nie trzyma formy. Powinno
odczekać jeszcze 0,5h. U mnie zostało przełożone na foremkę do ciasta,
przykryte wilgotną ściereczką i wylądowało
ponownie w piekarniku.
·
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni (góra-dół, bez termoobiegu)
·
Blachę z piekarnika (wymiar zewnętrzny 44x37cm) wysmarować olejem. Przełożyć
ciasto na blachę i rozciągać w miarę
równomiernie tak, aby pokryło całą powierzchnię blachy.
·
Posmarować sosem, wyłożyć dodatki i wstawić pizzę do piekarnika na środkową
półkę lub jedną niżej. Piec aż brzegi będą lekko brązowe. Oryginalny przepis
podaje 30-35minut. W moim przypadku trzymałam 20 minut a i to było o 5 minut za
długo. Następnym razem dam ciut niższą temperaturę i 15-20 minut powinno
wystarczyć.
Opinia:
Ciasto łatwe do zrobienia, dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu jest
cieniutkie, a smak pizzy zależy od sosu i składników. Przy tej ilości dodatków
i czasie pieczenia, można ją jeść bez używania sztućców. Należy też zwrócić
uwagę, że duża ilość dodatków powoduje, że ciasto jest bardziej wilgotne i musi
dłużej się piec.
Jest to porcja w sam raz dla 2 osób. Polecam.
Koszt całości to około 12,70zł. Nie uwzględniam w tej kwocie kosztów
energii oraz mojej pracy.
Przepis ze strony www.kwestiasmaku.com
Komentarze
Prześlij komentarz