Quiche z bobem i grillowaną papryką
Quiche z bobem i grillowaną papryką.
Ciasto:
·
200 g mąki
·
100 g zimnego
masła
·
½ łyżeczki soli
·
2-3 łyżki bardzo
zimnej wody
Nadzienie:
·
2 czerwone papryki, obrane ze skórki
·
oliwa z oliwek
·
1 filiżanka bobu, ugotowanego i obranego
·
3 jajka
·
200 ml śmietany 18%
·
1 filiżanka startego parmezanu
·
do przyprawienia sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
1 Przygotować paprykę – rozgrzać
piekarnik do 200 stopni i włożyć paprykę (położyć ją na folii aluminiowej);
grillować przez około 30 minut aż papryki zrobią się czarne; wyjąć papryki z
piekarnika i włożyć do woreczka foliowego (takie gorące) i szczelnie zawiązać;
po ostudzeniu wyjąć papryki z woreczka – zdjąć skórkę, odejdzie z łatwością,
nasionka wyrzucić
2 Mąkę przesiać do miski, dodać sól i
masło; drobno posiekać; rozetrzeć palcami; skleić kulkę z ciasta; owinąć folią;
włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut
3
Bób ugotować w osolonej wodzie lub na parze; po ostudzeniu obrać ze skórki
Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować na wielkość większą niż 23cm formy do
tarty; przełożyć ciasto do formy tak aby pokryć spód i oblepić jej brzegi;
ponakłuwać widelcem; ponownie schłodzić; piekarnik nagrzać do temp.200 stopni
C; formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika; piec
10 minut; zdjąć papier i piec jeszcze około 5 minut aż się zezłoci
5 Jajka wymieszać ze śmietaną i dodać
parmezan; dodać tymianek; dodać pokrojoną paprykę i bób doprawiając solą i
pieprzem; masę wylać na ciasto i piec około 30 minut; wierzch można posypać
tymiankiem.
Dobra zarówno na ciepło jak i
przestudzona.
Uwaga – jest dość łagodna w smaku,
można podkręcić smak dodając wyraźniejsze przyprawy. Dodałam do masy trochę
sosu worchestershire.
Przepis zaczerpnięty ze strony www.kwestiasmaku.com
Komentarze
Prześlij komentarz