Quiche z bobem i grillowaną papryką



Quiche z bobem i grillowaną papryką.

Ciasto:
·         200 g mąki
·         100 g zimnego masła
·         ½ łyżeczki soli
·         2-3 łyżki bardzo zimnej wody
Nadzienie:
·         2 czerwone papryki, obrane ze skórki
·         oliwa z oliwek
·         1 filiżanka bobu, ugotowanego i obranego
·         3 jajka
·         200 ml śmietany 18%
·         1 filiżanka startego parmezanu
·         do przyprawienia sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:
1    Przygotować paprykę – rozgrzać piekarnik do 200 stopni i włożyć paprykę (położyć ją na folii aluminiowej); grillować przez około 30 minut aż papryki zrobią się czarne; wyjąć papryki z piekarnika i włożyć do woreczka foliowego (takie gorące) i szczelnie zawiązać; po ostudzeniu wyjąć papryki z woreczka – zdjąć skórkę, odejdzie z łatwością, nasionka wyrzucić
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło; drobno posiekać; rozetrzeć palcami; skleić kulkę z ciasta; owinąć folią; włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut
    Bób ugotować w osolonej wodzie lub na parze; po ostudzeniu obrać ze skórki
        Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować na wielkość większą niż 23cm formy do tarty; przełożyć ciasto do formy tak aby pokryć spód i oblepić jej brzegi; ponakłuwać widelcem; ponownie schłodzić; piekarnik nagrzać do temp.200 stopni C; formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika; piec 10 minut; zdjąć papier i piec jeszcze około 5 minut aż się zezłoci
5     Jajka wymieszać ze śmietaną i dodać parmezan; dodać tymianek; dodać pokrojoną paprykę i bób doprawiając solą i pieprzem; masę wylać na ciasto i piec około 30 minut; wierzch można posypać tymiankiem.

Dobra zarówno na ciepło jak i przestudzona.
Uwaga – jest dość łagodna w smaku, można podkręcić smak dodając wyraźniejsze przyprawy. Dodałam do masy trochę sosu worchestershire.

Przepis zaczerpnięty ze strony www.kwestiasmaku.com





Komentarze

Popularne posty