Risotto bez mięsa

Risotto bez mięsa.

½ szkl. ryżu do risotto

½ - ¾ l wywaru warzywnego
1 cebula szalotka
0,5 świeżej papryki
1 marchewka
0,5 cukinii
4 pieczarki
kilka kwiatków brokuła
kilka pomidorów suszonych
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia – twoje ulubione
kieliszek białego wina wytrawnego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1.      Cebulę obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na oleju (czy innym tłuszczu, którego używasz) ale tylko do zeszklenia, nie brązowić jej.
2.      Na patelnię wrzucić ryż i podsmażać na średnim ogniu, aż ryż wchłonie tłuszcz z patelni.
3.      W tym czasie paprykę, marchew i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki na kawałki.
4.      Wlać wywar, ale tylko w takiej ilości, żeby przykryć ryż. Poczekać, aż ryż wchłonie cały wywar.
5.      Po kolei wrzucaj przygotowane warzywa i grzyby zaczynając od marchewki.
6.      Gdy wykorzystasz cały wywar, wlej kieliszek wina.
7.      Dopraw przyprawami, które lubisz. Podduś potrawę jeszcze kilka minut.

Moje uwagi:
Istotnym elementem dania jest rodzaj ryżu. Najlepszy jest ryż do risotto.
Wino nie jest konieczne, ale smak wina podniesie walory smakowe dania.
Możesz przygotować to danie z takimi warzywami, jakie masz w lodówce żeby np. wykorzystać resztki.
Nie musisz dawać aż tylu składników, ważne żeby całość była kremowa, a przy dużej ilości składników, gubi się ten efekt. Ale i tak polecam.






 



 

Komentarze

Popularne posty