Risotto bez mięsa
Risotto bez mięsa.
½ szkl. ryżu do risotto
½ - ¾ l wywaru warzywnego
1 cebula szalotka
0,5 świeżej papryki
1 marchewka
0,5 cukinii
4 pieczarki
kilka kwiatków brokuła
kilka pomidorów suszonych
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia – twoje ulubione
kieliszek białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i drobno pokroić.
Podsmażyć na oleju (czy innym tłuszczu, którego używasz) ale tylko do
zeszklenia, nie brązowić jej.
2.
Na patelnię wrzucić ryż i podsmażać na średnim ogniu, aż ryż wchłonie
tłuszcz z patelni.
3.
W tym czasie paprykę, marchew i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki na
kawałki.
4.
Wlać wywar, ale tylko w takiej ilości, żeby przykryć ryż. Poczekać, aż ryż
wchłonie cały wywar.
5.
Po kolei wrzucaj przygotowane warzywa i grzyby zaczynając od marchewki.
6.
Gdy wykorzystasz cały wywar, wlej kieliszek wina.
7. Dopraw przyprawami, które lubisz. Podduś
potrawę jeszcze kilka minut.
Moje uwagi:
Istotnym elementem
dania jest rodzaj ryżu. Najlepszy jest ryż do risotto.
Wino nie jest
konieczne, ale smak wina podniesie walory smakowe dania.
Możesz
przygotować to danie z takimi warzywami, jakie masz w lodówce żeby np.
wykorzystać resztki.
Nie musisz
dawać aż tylu składników, ważne żeby całość była kremowa, a przy dużej ilości
składników, gubi się ten efekt. Ale i tak polecam.
Komentarze
Prześlij komentarz