Sałatka z quinoa i brokułami.
Sałatka z quinoa i brokułem.
Ilość składników na 2 porcje.
100g komosy ryżowej (quinoa)
200g brokułów
kilkanaście listków rukoli
3 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
3 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
trochę świeżo zmielonego pieprzu
1.
Komosę ryżową
ugotować.
U mnie sucha kasza
została opłukana w zimnej wodzie, przelana gorącą wodą i ugotowana w wodzie
zmieszanej pół na pół z mlekiem. Wody z mlekiem w stosunku do kaszy dałam 2:1.
Gotowałam 15 minut. Płynu było trochę za dużo, następnym razem dam mniej, a
gotować można 12 minut.
2.
Brokuły podzielić
na drobne różyczki, umyć i gotować na parze 5 minut.
3.
Orzechy podrobić,
można podprażyć na patelni.
4.
Oliwę, sos
sojowy, miód, musztardę i pieprz zmieszać dodając rozdrobniony czosnek
5.
Quinoę zmieszać z
brokułami i rukola, posypać orzechami, polać sosem.
Inspiracją do tego dania był przepis ze strony www.mirabelkowy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz