Sałatka z quinoa i brokułami.



Sałatka z quinoa i brokułem.

Ilość składników na 2 porcje.

100g komosy ryżowej (quinoa) 
200g brokułów 
kilkanaście listków rukoli
3 łyżki orzechów włoskich 
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy 
1 ząbek czosnku
trochę świeżo zmielonego pieprzu


1.      Komosę ryżową ugotować.
U mnie sucha kasza została opłukana w zimnej wodzie, przelana gorącą wodą i ugotowana w wodzie zmieszanej pół na pół z mlekiem. Wody z mlekiem w stosunku do kaszy dałam 2:1. Gotowałam 15 minut. Płynu było trochę za dużo, następnym razem dam mniej, a gotować można 12 minut.
2.      Brokuły podzielić na drobne różyczki, umyć i gotować na parze 5 minut.
3.      Orzechy podrobić, można podprażyć na patelni.
4.      Oliwę, sos sojowy, miód, musztardę i pieprz zmieszać dodając rozdrobniony czosnek
5.      Quinoę zmieszać z brokułami i rukola, posypać orzechami, polać sosem.

Inspiracją do tego dania był przepis ze strony www.mirabelkowy.pl





Komentarze

Popularne posty