Wariacja na temat zupy tajskiej.



Wariacja na temat zupy tajskiej.

1 cebula
1 ząbek czosnek
2 cm imbiru
1 szkl. mleka kokosowego
1 łyżka pasty miso
2-3 strączki chili w zależności od upodobań
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 marchew
kilka różyczek brokuła
pędy bambusa
1/3 dużej papryki czerwonej
2-3 pieczarki
1 jajko
1 szkl. bulionu/wody
makaron ryżowy- ilość w zależności od głodu
wodorosty wakame/algi prażone nori (jako ozdoba)
sok z połowy limonki
olej kokosowy

1.      Cebule obrać, pokroić w kostkę ewentualnie w piórka. Imbir zetrzeć na tarce.
2.      Podsmażyć cebulę z imbirem i czosnkiem.
3.      Zalać to bulionem, wrzucić pokrojoną w julienkę marchewkę, pieczarki w grubsze paski, paprykę w paski, różyczki brokuła, pędy bambusa odlane z zalewy. Dodać chili i sos ostrygowy
4.      Gotować na małym ogniu około 10 minut.
5.      Dodać mleczko kokosowe i po chwili sok z limonki, żeby zbalansować smak mleczka.
Po chwili wyłączyć.
6.      Do wyłączonej już zupy dodać pastę miso i rozprowadzić. Pasty nie rozprowadzać w gotującej zupie, bo pasta straci walory odżywcze.
7.      W czasie, gdy potrawa się gotuje, ugotować jajko i przygotować makaron wg przepisu.
8.      Nalać do misek, dodać do każdej porcji jajko i ozdobić wodorostami.

 

1.     




Komentarze

Popularne posty