Wariacja na temat zupy tajskiej.
Wariacja na temat zupy tajskiej.
1 cebula
1 ząbek czosnek
2 cm imbiru
1 szkl. mleka kokosowego
1 łyżka pasty miso
2-3 strączki chili w zależności od upodobań
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 marchew
kilka różyczek brokuła
pędy bambusa
1/3 dużej papryki czerwonej
2-3 pieczarki
1 jajko
1 szkl. bulionu/wody
makaron ryżowy- ilość w zależności od głodu
wodorosty wakame/algi prażone nori (jako ozdoba)
sok z połowy limonki
olej kokosowy
1.
Cebule obrać,
pokroić w kostkę ewentualnie w piórka. Imbir zetrzeć na tarce.
2.
Podsmażyć cebulę
z imbirem i czosnkiem.
3.
Zalać to
bulionem, wrzucić pokrojoną w julienkę marchewkę, pieczarki w grubsze paski,
paprykę w paski, różyczki brokuła, pędy bambusa odlane z zalewy. Dodać chili i
sos ostrygowy
4.
Gotować na małym
ogniu około 10 minut.
5.
Dodać mleczko
kokosowe i po chwili sok z limonki, żeby zbalansować smak mleczka.
Po chwili wyłączyć.
6.
Do wyłączonej już
zupy dodać pastę miso i rozprowadzić. Pasty nie rozprowadzać w gotującej zupie,
bo pasta straci walory odżywcze.
7.
W czasie, gdy
potrawa się gotuje, ugotować jajko i przygotować makaron wg przepisu.
8.
Nalać do misek,
dodać do każdej porcji jajko i ozdobić wodorostami.
1.
Komentarze
Prześlij komentarz