Zupa z marchewki z płatkami owsianymi.
Zupa z marchewki z płatkami owsianymi.
- 250 g marchewki
- 1 mała cebula szalotka
- 60 g selera
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 750-850 ml wywaru warzywnego
- 30 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 2 szczypty mielonej kolendry
- Sól i pieprz do smaku
- Odrobina chili
1. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na
oleju.
2. Marchew i seler obrać i zetrzeć na
tarce. Dodać do cebuli i zalać bulionem, dodać płatki owsiane. Dusić tak około
20minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać śmiałą łyżeczkę czosnku
niedźwiedziego. Zamieszać. Jeszcze raz sprawdzić smak.
3. Po przestudzeniu zupy można ją
zmiksować, ale tak by częściowo zostały wyczuwalne warzywa. Jest wtedy dużo
smaczniejsza. Dodatkowo warzywa i zmiksowane warzywa ładnie ją zagęszczają.
Inspirację do dania zaczerpnęłam ze strony www.zakochanewzupach.pl
Komentarze
Prześlij komentarz