Drożdżowa pasta do chleba




Drożdżowa pasta do chleba.
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek do podania
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić ją na na maśle i oliwie (cebula nie powinna się zarumienić).
  2. Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować. Nie można ich przypalić.
  3. Jajka rozkłócić z mlekiem, dodać do drożdży, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć aż wszystko delikatnie się zetnie.
  4. Podawać ze świeżym chlebem (polecam na zakwasie), posypane szczypiorkiem lub z innymi dodatkami, o których pisałam wyżej. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.


Komentarze

Popularne posty