Drożdżowa pasta do chleba
Drożdżowa pasta do chleba.
- 10 dkg świeżych drożdży
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- szczypiorek do podania
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić ją na na maśle i oliwie (cebula nie powinna się zarumienić).
- Dodać pokruszone drożdże, chwilkę dusić razem, co jakiś czas mieszając. Drożdże powinny się rozpuścić i lekko odparować. Nie można ich przypalić.
- Jajka rozkłócić z mlekiem, dodać do drożdży, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć aż wszystko delikatnie się zetnie.
- Podawać ze
świeżym chlebem (polecam na zakwasie), posypane szczypiorkiem lub z innymi
dodatkami, o których pisałam wyżej. Można jeść zarówno na ciepło jak i na
zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz