Hummus-miso



Hummus – miso
Przepis zapożyczony ze strony www.jadlonomia.com

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy tj. około 1/3 szkl. suchej ciecierzycy
1 łyżka tahini
1 płaska łyżka jasnej pasty miso
½ łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól ¼ – ½ szklanki zimnej wody
do podania: oliwa, szczypiorek oraz prażony sezam

Przygotowanie:
  1. Na­mo­czo­ną przez noc cie­cie­rzy­cę od­ce­dzić i go­to­wać do mięk­ko­ści w świe­żej, wo­dzie przez 1- 2 go­dzi­ny do czasu, aż bę­dzie bar­dzo mięk­ka i za­cznie się lekko roz­pa­dać.
  2. Tak ugo­to­wa­ną cie­cie­rzy­cę od­ce­dzić, prze­lać świe­żą wodą i prze­ło­żyć do dużej miski. Dodać wszyst­kie po­zo­sta­łe skład­ni­ki poza wodą i wszyst­ko zblen­do­wać przy po­mo­cy blen­de­ra na gład­ką, bar­dzo gęstą pastę.
  3. Na­stęp­nie stop­nio­wo do­da­wać wodę do czasu, aż hum­mus na­bie­rze pu­szy­stej kon­sy­sten­cji. W mię­dzy­cza­sie spró­bo­wać i do­pra­wić do smaku solą.
  4. Go­to­wy hum­mus prze­ło­żyć do mi­secz­ki, oblać oliwą i ob­sy­pać mnó­stwem po­sie­ka­ne­go szczy­pior­ku oraz upra­żo­nym se­za­mem.
Taka porcja hummusu to koszt około 2,00zł przy założeniu, że ciecierzyca kosztuje 3,00zł/400g. Pastę miso kupiłam w cenie 13,88zł/300g.




Komentarze

Popularne posty