Hummus-miso
Hummus
– miso
Przepis zapożyczony ze strony www.jadlonomia.com
1 szklanka
ugotowanej ciecierzycy tj. około 1/3 szkl. suchej ciecierzycy
1 łyżka tahini
1 płaska łyżka jasnej pasty miso
½ łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól ¼ – ½ szklanki zimnej wody
do podania: oliwa, szczypiorek oraz prażony sezam
1 łyżka tahini
1 płaska łyżka jasnej pasty miso
½ łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól ¼ – ½ szklanki zimnej wody
do podania: oliwa, szczypiorek oraz prażony sezam
Przygotowanie:
- Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić i gotować do miękkości w świeżej, wodzie przez 1- 2 godziny do czasu, aż będzie bardzo miękka i zacznie się lekko rozpadać.
- Tak ugotowaną ciecierzycę odcedzić, przelać świeżą wodą i przełożyć do dużej miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza wodą i wszystko zblendować przy pomocy blendera na gładką, bardzo gęstą pastę.
- Następnie stopniowo dodawać wodę do czasu, aż hummus nabierze puszystej konsystencji. W międzyczasie spróbować i doprawić do smaku solą.
- Gotowy hummus przełożyć do miseczki, oblać oliwą i obsypać mnóstwem posiekanego szczypiorku oraz uprażonym sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz