Kotleciki warzywne



Kotleciki warzywne.


Kotleciki warzywne.

Składniki na około 10 kotleciki:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 czerwona papryka
1 szklanka kukurydzy konserwowej ( z puszki)
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego
woda
sól, pieprz
1. Mąkę z ciecierzycy przesiej przez sito do dużej miski, dodaj przyprawy i wymieszaj. Paprykę pokrój w małą kostkę, a kukurydzę i groszek przelej ciepłą wodą.
2. Do miski dodaj ½ szklanki letniej wody oraz wszystkie warzywa, sos sojowy i olej. Wymieszaj do połączenia składników i dodaj w razie potrzeby większą porcję wody, aż powstanie klejąca się masa. Odstaw na kilkanaście minut.
3. Masa na klopsiki powinna być gęsta, jednak nie może być zbyt sucha – ma bez problemu dać się formować. Zwilżonymi dłońmi formuj kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Jeżeli masa jest zbyt rzadka (tak było w moim przypadku), masę wykładaj na rozgrzany na patelni tłuszcz nadając jej formę kotlecików. Podpiec przez chwilę na dość dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i delikatnie przewracać. Taka forma nie nadaje się do pieczenia w piekarniku, kotleciki robią się zbyt suche. 
5. Jeśli ktoś uzyska masę na klopsiki i zrobi kulki, to piec w temp.190 stopni około 30 minut.

Za ervegan.com








 

Komentarze

Popularne posty