Ptysie serowe - wytrawne



Ptysie serowe – wytrawne.
  • 3 łyżki masła (45 g) pokrojonego w kawałki
  • 1/2 szklanki (125 ml) wody
  • pół szczyty soli
  • 3/4 szklanki (100 g) przesianej mąki
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka (90 g) tartego sera żółtego, najlepiej ostrego w smaku
W małym rondelku na dużym ogniu zagotować wodę z solą i masłem. Zdjąć z ognia, dodać przesianą mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Ogień zmniejszyć do średniego, ustawić rondelek z powrotem na ogniu i energicznie mieszać ciasto drewnianą łyżką aż stanie się bardzo gęste i zacznie przywierać do dna, przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia i wbijać po jednym jajku energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego majonezu. Jeżeli jest zbyt gęste, można dolać trochę wody i rozmieszać. Ciasto wymieszać z 3/4 szklanki tartego sera, resztę pozostawiając do posypania po wierzchu.
Nastawić piekarnik na temperaturę 200°C, grzanie góra-dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciasto po kopiastej łyżce, w odstępach około 5 cm od siebie. Posypać odłożonym tartym serem. Piec przez 25 minut w środkowej części piekarnika, aż bułki potroją objętość i zrumienią się. Studzić na kratce. Można podawać zarówno ciepłe jak i zimne.
Koszt potrawy – 6,10 zł/11szt
W moim przypadku musiałam dodać do wskazanego czasu pieczenia jeszcze 15 minut.

Przepis podaję za www.kwestiasmaku.com 




 

Komentarze

Popularne posty