Ptysie serowe - wytrawne
Ptysie serowe – wytrawne.
- 3 łyżki masła (45 g) pokrojonego w kawałki
- 1/2 szklanki (125 ml) wody
- pół szczyty soli
- 3/4 szklanki (100 g) przesianej mąki
- 3 duże jajka
- 1 szklanka (90 g) tartego sera żółtego, najlepiej ostrego w smaku
W małym
rondelku na dużym ogniu zagotować wodę z solą i masłem. Zdjąć z ognia, dodać
przesianą mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Ogień zmniejszyć do średniego,
ustawić rondelek z powrotem na ogniu i energicznie mieszać ciasto drewnianą
łyżką aż stanie się bardzo gęste i zacznie przywierać do dna, przez około 1
minutę.
Zdjąć z ognia i
wbijać po jednym jajku energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto powinno
mieć konsystencję bardzo gęstego majonezu. Jeżeli jest zbyt gęste, można dolać
trochę wody i rozmieszać. Ciasto wymieszać z 3/4 szklanki tartego sera, resztę
pozostawiając do posypania po wierzchu.
Nastawić
piekarnik na temperaturę 200°C, grzanie góra-dół. Blachę do pieczenia wyłożyć
papierem do pieczenia. Nakładać ciasto po kopiastej łyżce, w odstępach około 5
cm od siebie. Posypać odłożonym tartym serem. Piec przez 25 minut w środkowej
części piekarnika, aż bułki potroją objętość i zrumienią się. Studzić na
kratce. Można podawać zarówno ciepłe jak i zimne.
Koszt potrawy –
6,10 zł/11szt
W moim
przypadku musiałam dodać do wskazanego czasu pieczenia jeszcze 15 minut.
Przepis podaję za www.kwestiasmaku.com
Komentarze
Prześlij komentarz