Zupa porowo-ziemniaczana



Zupa porowo-ziemniaczana.

3 duże pory
30-40 dag ziemniaków
1 cebula
masło, najlepiej klarowane
800 ml wywaru warzywnego lub rosołu
przyprawy do smaku: sól, pieprz

Pory umyć, oczyścić i pokroić na plasterki białą i jasnozieloną część. Ziemniaki obrać i dość drobno pokroić.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i wrzucić por i lekko poddusić. Następnie dodać ziemniaki i cebulę. Dusić kilka minut, zalać wywarem. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie lekko przestudzić i zblendować zupę na krem. Doprawić do smaku wg własnego uznania, ale nie powinna być ostra.
Na wierzchu można posypać np.fetą lub serem bałkańskim jak u mnie i kawałkami pora.

Koszt zupy wliczając przygotowany wcześniej wywar to około 4,00 zł






Komentarze

Popularne posty