Zupa porowo-ziemniaczana
Zupa porowo-ziemniaczana.
3 duże pory
30-40 dag ziemniaków
1 cebula
masło, najlepiej klarowane
800 ml wywaru
warzywnego lub rosołu
przyprawy do
smaku: sól, pieprz
Pory umyć,
oczyścić i pokroić na plasterki białą i jasnozieloną część. Ziemniaki obrać i
dość drobno pokroić.
W garnku o
grubym dnie rozgrzać masło i wrzucić por i lekko poddusić. Następnie dodać ziemniaki
i cebulę. Dusić kilka minut, zalać wywarem. Dusić pod przykryciem około 15
minut. Po tym czasie lekko przestudzić i zblendować zupę na krem. Doprawić do
smaku wg własnego uznania, ale nie powinna być ostra.
Na wierzchu można posypać np.fetą lub serem bałkańskim jak u mnie i kawałkami pora.
Koszt zupy
wliczając przygotowany wcześniej wywar to około 4,00 zł
Podaję za
www.kwestiasmaku.com
Komentarze
Prześlij komentarz