Pasztet z kapusty kiszonej



Pasztet z kapusty kiszonej i pomidorów suszonych.
Składniki.
 1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 cebule
1 szklanka posiekanej kiszonej kapusty
1 szklanka pokrojonych suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy
150 ml przecieru pomidorowego
chili, kurkuma, pieprz kolorowy do smaku
1-2 łyżeczka miodu
sól

Przygotowanie.
Kaszę jaglaną wypłukać na sitku i przełożyć do rondelka. Zalać 1,5 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.
W tym czasie zeszklić na oliwie posiekaną drobno cebulę, dodać kiszoną kapustę, suszone pomidory i przecier pomidorowy, wymieszać i dusić przez około 10-15 minut.
Następnie warzywa zdjąć z ognia, zmiksować na prawie jednolitą masę, a następnie wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną. Doprawić przyprawami.
Gotową masę przełożyć do formy keksówki posmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 60 minut.
Pasztet jest gotowy gdy zacznie odchodzić od formy.
Można go kroić, gdy całkowicie wystygnie. Najlepszy jest na drugi dzień.





Komentarze

Popularne posty