Curry z ciecierzycą



Curry z ciecierzycą.
Od Damiana
          500-800g ziemniaków

  •         3 marchwie
  •         2 pietruszki w korzeniu
  •         2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  •        2 duże cebule
  •       1 ząbek czosnku 
  •         1 szkl. czerwonej soczewicy
  •       1 l bulionu warzywnego
  •        2 czubate łyżki curry w proszku 
  •        1 łyżeczka garam masala
  •         Pieprz, sól
  •        Jogurt naturalny 
  •         Świeża kolendra
  •         Chlebek naan

Ziemniaki, marchew, pietruszkę pokrój i usmaż na dużej patelni aż się zezłocą (10-15min). Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Zalej to bulionem. Po zagotowaniu dodaj ciecierzycę, proszek curry, masalę, sól i pieprz. Zaczekaj aż zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut. Dodaj soczewicę, zamieszaj porządnie i gotuj kolejne 20 minut aż soczewica całkowicie się rozpuści i zagęści potrawę. Ziemniaki i marchew muszą być miękkie.
Podajesz z kleksem jogurtu, chlebkiem naan i posypane świeżą kolendrą.
Jest to porcja dla 4 osób. Koszt składników użytych do przygotowania potrawy to około 8,60zł (bez chlebków, jogurtu i kolendry).









Komentarze

Popularne posty