Curry z ciecierzycą
Curry z ciecierzycą.
Od Damiana
500-800g ziemniaków
- 3 marchwie
- 2 pietruszki w korzeniu
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 czubate łyżki curry w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
- Pieprz, sól
- Jogurt naturalny
- Świeża kolendra
- Chlebek naan
Ziemniaki,
marchew, pietruszkę pokrój i usmaż na dużej patelni aż się zezłocą (10-15min).
Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Zalej to bulionem. Po zagotowaniu dodaj
ciecierzycę, proszek curry, masalę, sól i pieprz. Zaczekaj aż zacznie wrzeć,
zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut. Dodaj soczewicę, zamieszaj porządnie i
gotuj kolejne 20 minut aż soczewica całkowicie się rozpuści i zagęści potrawę.
Ziemniaki i marchew muszą być miękkie.
Podajesz z
kleksem jogurtu, chlebkiem naan i posypane świeżą kolendrą.
Jest to porcja
dla 4 osób. Koszt składników użytych do przygotowania potrawy to około 8,60zł
(bez chlebków, jogurtu i kolendry).
Komentarze
Prześlij komentarz