Pasztet z ciecierzycy i słonecznika

Pasztet z ciecierzycy i słonecznika z ogórkiem.

Składniki:
  • ugotowana ciecierzyca ok. 400g
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 pietruszka ugotowana
  • 2 marchewki ugotowane
  • 1/2 szkl. uprażonych pestek słonecznika
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: cząber, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, 2 łyżki sosu sojowego, kilka kropli sosu worcestershire, sól, pieprz, ok.1/2 szkl. oleju, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:
1. Do blendera wrzucam ugotowaną ciecierzycę, podsmażoną cebulę, podsmażony czosnek, uprażone pestki słonecznika, pietruszkę, marchewki i wszystkie przyprawy ale bez soli. Wlewam część oleju (część została wykorzystana do podsmażenia cebuli i czosnku.
2. Miksuję wszystko na gładką masę. Wyjmuję z blendera do miski.
3. Ogórki kroję w drobną kostkę, dorzucam do miski. Wszystko mieszam. Smakuję i doprawiam. Uzupełniam sól jeśli jest taka potrzeba.
4. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180st. góra-dół.
5. Masę na pasztet przekładam do foremki keksowej 25x10. Kilkakrotnie uderzam wypełnioną foremką o blat, aby ubić masę (usunąć puste przestrzenie), wyrównuję powierzchnię masy, posypuję  słonecznikiem i delikatnie dociskam  je ręką do masy.
6. Wkładam do piekarnika. Piekę około 1 godziny.
7. Pasztet powinien odpoczywać po upieczeniu przynajmniej 8 godzin, aby przy krojeniu się nie rozpadał.

Przepis pochodzi ze strony http://www.truetastehunters.com



Komentarze

Popularne posty