Pasztet z ciecierzycy i słonecznika
Pasztet z ciecierzycy i słonecznika z ogórkiem.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Do blendera wrzucam ugotowaną ciecierzycę, podsmażoną cebulę, podsmażony czosnek, uprażone pestki słonecznika, pietruszkę, marchewki i wszystkie przyprawy ale bez soli. Wlewam część oleju (część została wykorzystana do podsmażenia cebuli i czosnku.
2. Miksuję wszystko na gładką masę. Wyjmuję z blendera do miski.
3. Ogórki kroję w drobną kostkę, dorzucam do miski. Wszystko mieszam. Smakuję i doprawiam. Uzupełniam sól jeśli jest taka potrzeba.
4. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180st. góra-dół.
5. Masę na pasztet przekładam do foremki keksowej 25x10. Kilkakrotnie uderzam wypełnioną foremką o blat, aby ubić masę (usunąć puste przestrzenie), wyrównuję powierzchnię masy, posypuję słonecznikiem i delikatnie dociskam je ręką do masy.
6. Wkładam do piekarnika. Piekę około 1 godziny.
7. Pasztet powinien odpoczywać po upieczeniu przynajmniej 8 godzin, aby przy krojeniu się nie rozpadał.
Przepis pochodzi ze strony http://www.truetastehunters.com
Składniki:
- ugotowana ciecierzyca ok. 400g
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1 pietruszka ugotowana
- 2 marchewki ugotowane
- 1/2 szkl. uprażonych pestek słonecznika
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: cząber, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, 2 łyżki sosu sojowego, kilka kropli sosu worcestershire, sól, pieprz, ok.1/2 szkl. oleju, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
1. Do blendera wrzucam ugotowaną ciecierzycę, podsmażoną cebulę, podsmażony czosnek, uprażone pestki słonecznika, pietruszkę, marchewki i wszystkie przyprawy ale bez soli. Wlewam część oleju (część została wykorzystana do podsmażenia cebuli i czosnku.
2. Miksuję wszystko na gładką masę. Wyjmuję z blendera do miski.
3. Ogórki kroję w drobną kostkę, dorzucam do miski. Wszystko mieszam. Smakuję i doprawiam. Uzupełniam sól jeśli jest taka potrzeba.
4. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180st. góra-dół.
5. Masę na pasztet przekładam do foremki keksowej 25x10. Kilkakrotnie uderzam wypełnioną foremką o blat, aby ubić masę (usunąć puste przestrzenie), wyrównuję powierzchnię masy, posypuję słonecznikiem i delikatnie dociskam je ręką do masy.
6. Wkładam do piekarnika. Piekę około 1 godziny.
7. Pasztet powinien odpoczywać po upieczeniu przynajmniej 8 godzin, aby przy krojeniu się nie rozpadał.
Przepis pochodzi ze strony http://www.truetastehunters.com
Komentarze
Prześlij komentarz