Pasztet z soczewicy i dyni
Pasztet z soczewicy i dyni.
Przepis zaczerpnięty ze strony www.kulinarnebezdroza.blogspot.com
1 szklanka ugotowanej, czerwonej soczewicy
2 szklanki dyni, startej na tarce o grubych oczkach
1 cebula
3 suszone papryczki chili
2 cm korzeń imbiru
2 łyżeczki indyjskiego curry
4 łyżki oliwy lub oleju
3 jajka
sól
1.
Soczewicę ugotować
na sypko, bez dodatku soli.
U mnie to było trochę mniej
niż pół szklanki suchej soczewicy i jakieś 200ml wody. Wystudzić.
2.
Surową dynię
zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
3.
Cebulę obrać,
pokroić drobno, usmażyć na patelni na oleju. Nie smażyć na złoty kolor tylko
ładnie ją zmiękczyć aż będzie szklista. Do cebuli dodać pokruszone papryczki.
Jeśli nie macie suszonych
można dodać chili w proszku. Przy moich 3 sztukach wyszło dość ostre.
4.
Dodać dynię i
starty korzeń imbiru dusić do miękkości.
5.
Dołożyć curry i
doprawić solą. Rozprowadzić w równomiernie masie. Zostawić do ostygnięcia.
6.
Dołożyć jajka i
wymieszać.
Masa wyjdzie luźna. Przełożyć
do foremki. Piec w temp. 180st. około 30 minut.
U mnie została wykorzystana foremka 26x12
(mierzona u góry). Pasztet wyszedł przez to trochę niski. Jednak jest baaardzo
smaczny.
Komentarze
Prześlij komentarz