Zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska.
Składniki:
Przygotowanie.
1. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu, podsmażyć mięso.
2. Po kilku minutach dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać, smażyć dalej.
3. Po kolejnych kilku minutach dodać pokrojone w kostkę marchewki i seler (pokrojony w półtalarki).
4. Wszystko lekko posolić i dodać pieprz. Dodać również pomidory z puszki. Puszkę wypłukać wodą i wodę wylać na patelnię.
5. Wszystkie te czynności trwają około 15 minut.
6. Po tym czasie dodać pieczarki (w naszym przypadku były one obsmażone wcześniej i mrożone i takie właśnie zostały tutaj wykorzystane).
6. Od momentu dodania pieczarek (mrożonych) duszenie tak przygotowanej potrawy trwało jeszcze jakieś 20 minut. Jeśli dodamy świeże grzyby, czas można skrócić do 12-15 minut.
7. Po tym czasie uzupełnić smak takimi przyprawami jak sos sojowy i sos worcestershire oraz tymianek. Dodać również 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia. Zamieszać, dusić jeszcze jakieś 2-3 minuty i wyłączyć do lekkiego przestudzenia.
8. W czasie kiedy cała potrawa się dusi, obieramy brukiew i ziemniaki.Pokrojoną na drobne kawałki brukiew gotujemy 10 minut. Potem do tego samego garnka dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków (około 15minut). Solimy.
9. Po ugotowaniu i odparowaniu warzyw dodajemy 2 łyżki masła i mniej więcej 100 ml mleka. Przygotować pure ziemniaczano-brukwiowe z dodatkiem
10. Piekarnik włączyć góra-dół na 180 stopni.Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć gulasz, lekko posypać tymiankiem, na to wysypać zamrożony groszek. Na groszek wyłożyć pure ziemniaczane i posypać startym serem. Widelcem porobić fale (żeby ładnie wyglądało).
11. Piec około 40 minut. Pod koniec pieczenia (jakieś 10 minut) przełączyć na funkcję grilla. W ten sposób ładnie przypiecze się "pierzynka" z pure.
Smacznego
Składniki:
- 300g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera
- 200g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- paczka mrożonego groszku (450g)
- 1 kg ziemniaków (u nas 5 sztuk)
- około 300-400g brukwi
- przyprawy: sól, pieprz, sos worcestershire, sos sojowy, tymianek
- olej do smażenia
- mąka pszenna lub ryżowa , masło (do ziemniaków-można pominąć), mleko
- 100g sera żółtego
- bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie.
1. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu, podsmażyć mięso.
2. Po kilku minutach dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać, smażyć dalej.
3. Po kolejnych kilku minutach dodać pokrojone w kostkę marchewki i seler (pokrojony w półtalarki).
4. Wszystko lekko posolić i dodać pieprz. Dodać również pomidory z puszki. Puszkę wypłukać wodą i wodę wylać na patelnię.
5. Wszystkie te czynności trwają około 15 minut.
6. Po tym czasie dodać pieczarki (w naszym przypadku były one obsmażone wcześniej i mrożone i takie właśnie zostały tutaj wykorzystane).
6. Od momentu dodania pieczarek (mrożonych) duszenie tak przygotowanej potrawy trwało jeszcze jakieś 20 minut. Jeśli dodamy świeże grzyby, czas można skrócić do 12-15 minut.
7. Po tym czasie uzupełnić smak takimi przyprawami jak sos sojowy i sos worcestershire oraz tymianek. Dodać również 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia. Zamieszać, dusić jeszcze jakieś 2-3 minuty i wyłączyć do lekkiego przestudzenia.
8. W czasie kiedy cała potrawa się dusi, obieramy brukiew i ziemniaki.Pokrojoną na drobne kawałki brukiew gotujemy 10 minut. Potem do tego samego garnka dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości ziemniaków (około 15minut). Solimy.
9. Po ugotowaniu i odparowaniu warzyw dodajemy 2 łyżki masła i mniej więcej 100 ml mleka. Przygotować pure ziemniaczano-brukwiowe z dodatkiem
10. Piekarnik włączyć góra-dół na 180 stopni.Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć gulasz, lekko posypać tymiankiem, na to wysypać zamrożony groszek. Na groszek wyłożyć pure ziemniaczane i posypać startym serem. Widelcem porobić fale (żeby ładnie wyglądało).
11. Piec około 40 minut. Pod koniec pieczenia (jakieś 10 minut) przełączyć na funkcję grilla. W ten sposób ładnie przypiecze się "pierzynka" z pure.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz