Zupa z selera i gruszki

Zupa z selera i gruszki.

Składniki:
  • 1 duży seler
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 duża gruszka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 0,75 litra wywaru z warzyw lub woda 
  • orzechy

Przygotowanie.
1. Do garnka z szerokim dnem wlać olej i rozgrzać.
2. Cebulę pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Lekko posolić (zabezpieczy to cebulę przed spaleniem). Smażyć cebulę do zeszklenia.
2. W czasie, gdy smażymy cebulę, pokroić  seler i ziemniaki. Gdy cebula się zeszkli, dodać pokrojony seler i ziemniaki. Chwilę smażyć.
3. Następnie dolać wywar. Zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu, ogień zmniejszyć i gotować około 15 minut.
4. Następnie dodać obraną i pokrojoną gruszkę. Gotować kolejne 10-15 minut. Potem wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem.
5. Po przestudzeniu zmiksować i ponownie sprawdzić smak.
6. Przed podaniem uprażyć orzechy i ozdobić  zupę.


Korzystałam z przepisu na stronie http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty