Bułeczki pszenne z ziemniakami
Bułeczki pszenne z ziemniakami.
Przepis pochodzi ze strony pracowniawypiekow.blogspot.com
Składniki:
Przygotowanie.
Przepis pochodzi ze strony pracowniawypiekow.blogspot.com
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 90g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (lub 20g świeżych)
- 2 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250ml wody z gotowanych ziemniaków (lub przegotowanej letniej)
Przygotowanie.
- Suszone drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości wody. Jeśli używamy świeżych, przygotować zaczyn).
- Mąkę przesiać, dodać drożdże (lub zaczyn) i pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić ręką lub mikserem. Ciasto będzie lekko kleić się do rąk. W czasie wyrabiania nie podsypywać mąki, bo potem bułki będą twarde.
- Po wyrobieniu ciasto przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrastania.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 9 lub 12 części. Z każdej części uformować bułeczkę. Odkładać uformowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić je do wyrośnięcia na około 40 minut lub do zdecydowanego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać góra-dół do temperatury 200 stopni. Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu (spowodują, że bułeczki będą miały chrupką skórkę). Wstawić bułeczki posmarowane żółtkiem i posypane ulubionymi ziarnami. Piec 20-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz