Bułeczki pszenne z ziemniakami

Bułeczki pszenne z ziemniakami.

Przepis pochodzi ze strony pracowniawypiekow.blogspot.com

Składniki:
  • 400g mąki pszennej
  • 90g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (lub 20g świeżych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml wody z gotowanych ziemniaków (lub przegotowanej letniej)

Przygotowanie.
  1. Suszone drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości wody. Jeśli używamy świeżych, przygotować zaczyn).
  2. Mąkę przesiać, dodać drożdże (lub zaczyn) i pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić ręką lub mikserem. Ciasto będzie lekko kleić się do rąk. W czasie wyrabiania nie podsypywać mąki, bo potem bułki będą twarde.
  3. Po wyrobieniu ciasto przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrastania.
  4. Po tym czasie ciasto podzielić na 9 lub 12 części. Z każdej części uformować bułeczkę. Odkładać uformowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić je do wyrośnięcia na około 40 minut lub do zdecydowanego wyrośnięcia.
  5. Piekarnik nagrzać góra-dół do temperatury 200 stopni. Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu (spowodują, że bułeczki będą miały chrupką skórkę). Wstawić bułeczki posmarowane żółtkiem i posypane ulubionymi ziarnami. Piec 20-30 minut.




Komentarze

Popularne posty