Bułki śniadaniowe
Bułki śniadaniowe.
Składniki:
Przygotowanie.
1. Mąkę pszenną przesiać do dużej miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą, drożdże wymieszać z obiema
mąkami.
2. Dodać cukier, sól, olej. Po trochu wlewać wodę mieszając składniki.
3. Wyrabiać ciasto, jeśli ręcznie to około 8 minut. Będzie dość zwarte, ale może lekko kleić się do
rąk. Jeśli zostawiamy ciasto na nocne wyrastanie to należy kulkę ciasta włożyć do wysmarowanej
olejem miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Jeśli ciasto wyrasta w temperaturze
pokojowej, zostawiamy je na około godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
4. Rano, wcześniej wyjąć ciasto z lodówki (dla ocieplenia). Podzielić na 8 części, uformować kulki,
które należy lekko spłaszczyć od góry. Zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę lub do
wyraźnego zwiększenia objętości.
Kiedy lepiłam kulki, ciasto było wyraźnie chłodne dlatego wyrastało 1 godzinę i 10 minut.
Jeśli ciasto nie będzie wyrastało w lodówce, bułki wyrosną szybciej.
5. Po tym czasie, bułki posmarować mlekiem, posypać ulubionymi drobnymi ziarnami np. makiem i
sezamem. Naciąć nożem.
6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
Przepis wykorzystany ze strony www.przepisnachleb.pl
Składniki:
- 10g suszonych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 400g mąki pszennej typ 550
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 25g oleju
- 250ml wody
Przygotowanie.
1. Mąkę pszenną przesiać do dużej miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą, drożdże wymieszać z obiema
mąkami.
2. Dodać cukier, sól, olej. Po trochu wlewać wodę mieszając składniki.
3. Wyrabiać ciasto, jeśli ręcznie to około 8 minut. Będzie dość zwarte, ale może lekko kleić się do
rąk. Jeśli zostawiamy ciasto na nocne wyrastanie to należy kulkę ciasta włożyć do wysmarowanej
olejem miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Jeśli ciasto wyrasta w temperaturze
pokojowej, zostawiamy je na około godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
4. Rano, wcześniej wyjąć ciasto z lodówki (dla ocieplenia). Podzielić na 8 części, uformować kulki,
które należy lekko spłaszczyć od góry. Zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę lub do
wyraźnego zwiększenia objętości.
Kiedy lepiłam kulki, ciasto było wyraźnie chłodne dlatego wyrastało 1 godzinę i 10 minut.
Jeśli ciasto nie będzie wyrastało w lodówce, bułki wyrosną szybciej.
5. Po tym czasie, bułki posmarować mlekiem, posypać ulubionymi drobnymi ziarnami np. makiem i
sezamem. Naciąć nożem.
6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
Przepis wykorzystany ze strony www.przepisnachleb.pl
Komentarze
Prześlij komentarz