Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe.

Składniki:
  • 10g suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 400g mąki pszennej typ 550
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g oleju
  • 250ml wody

Przygotowanie.
1. Mąkę pszenną przesiać do dużej miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą, drożdże wymieszać z obiema
    mąkami.
2. Dodać cukier, sól, olej. Po trochu wlewać wodę mieszając składniki.
3. Wyrabiać ciasto, jeśli ręcznie to około 8 minut. Będzie dość zwarte, ale może lekko kleić się do
     rąk. Jeśli zostawiamy ciasto na nocne wyrastanie to należy kulkę ciasta włożyć do wysmarowanej
     olejem miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Jeśli ciasto wyrasta w temperaturze
     pokojowej, zostawiamy je na około godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
4. Rano, wcześniej wyjąć ciasto z lodówki (dla ocieplenia). Podzielić na 8 części, uformować kulki,
    które należy lekko spłaszczyć od góry. Zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę lub do
    wyraźnego zwiększenia objętości.
    Kiedy lepiłam kulki, ciasto było wyraźnie chłodne dlatego wyrastało 1 godzinę i 10 minut.
    Jeśli ciasto nie będzie wyrastało w lodówce, bułki wyrosną szybciej.
5.  Po tym czasie, bułki posmarować mlekiem, posypać ulubionymi drobnymi ziarnami np. makiem i
     sezamem. Naciąć nożem.
6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół w temperaturze 200 stopni około 30 minut.

Przepis wykorzystany ze strony www.przepisnachleb.pl











Komentarze

Popularne posty