Smalec z pora i gruszki

Smalec z pora i gruszki.

Składniki:
1 por - biała część
1 gruszka
2 liście laurowe
2 goździki
1 ziele angielskie
1-1,5 łyżeczki czarnuszki
olej do smażenia
1 puszka białej fasoli lub 0,5 szkl. suchej fasoli
2 łyżki wody
1-2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz

Wykonanie:

1. Jeżeli używamy fasoli suchej. Należy ją wieczorem namoczyć. Następnego dnia odlać wodę, 
    fasolę wypłukać, zalać świeżą wodą i gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny. Wystudzić.
    Fasolę z puszki odcedzić i wypłukać.
2. Pora oczyścić, przekroić wzdłuż na pół i umyć. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roz-
    grzać olej wyłożyć por i gruszkę, dodać liście laurowe, goździki, ziele angielskie i czarnuszkę. 
    Wszystko dusić na małym ogniu, aż por zmięknie. Przestudzić. Wyjąć wszystkie przyprawy oprócz
     czarnuszki.
3. Do blendera wrzucić fasolę, uduszone składniki i pozostałe składniki. Zblendować. Doprawić
    do smaku solą i pieprzem. Ponownie krótko zblendować. Najlepiej smakuje po kilku godzinach,
    jak smaki się "przegryzą".


Przepis pochodzi z propozycji Marty Dymek.

Komentarze

Popularne posty