Smalec z pora i gruszki
Smalec z pora i gruszki.
Składniki:
1 por - biała część
1 gruszka
2 liście laurowe
2 goździki
1 ziele angielskie
1-1,5 łyżeczki czarnuszki
olej do smażenia
1 puszka białej fasoli lub 0,5 szkl. suchej fasoli
2 łyżki wody
1-2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz
Wykonanie:
1. Jeżeli używamy fasoli suchej. Należy ją wieczorem namoczyć. Następnego dnia odlać wodę,
fasolę wypłukać, zalać świeżą wodą i gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny. Wystudzić.
Fasolę z puszki odcedzić i wypłukać.
2. Pora oczyścić, przekroić wzdłuż na pół i umyć. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roz-
grzać olej wyłożyć por i gruszkę, dodać liście laurowe, goździki, ziele angielskie i czarnuszkę.
Wszystko dusić na małym ogniu, aż por zmięknie. Przestudzić. Wyjąć wszystkie przyprawy oprócz
czarnuszki.
3. Do blendera wrzucić fasolę, uduszone składniki i pozostałe składniki. Zblendować. Doprawić
do smaku solą i pieprzem. Ponownie krótko zblendować. Najlepiej smakuje po kilku godzinach,
jak smaki się "przegryzą".
Przepis pochodzi z propozycji Marty Dymek.
Składniki:
1 por - biała część
1 gruszka
2 liście laurowe
2 goździki
1 ziele angielskie
1-1,5 łyżeczki czarnuszki
olej do smażenia
1 puszka białej fasoli lub 0,5 szkl. suchej fasoli
2 łyżki wody
1-2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz
Wykonanie:
1. Jeżeli używamy fasoli suchej. Należy ją wieczorem namoczyć. Następnego dnia odlać wodę,
fasolę wypłukać, zalać świeżą wodą i gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny. Wystudzić.
Fasolę z puszki odcedzić i wypłukać.
2. Pora oczyścić, przekroić wzdłuż na pół i umyć. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roz-
grzać olej wyłożyć por i gruszkę, dodać liście laurowe, goździki, ziele angielskie i czarnuszkę.
Wszystko dusić na małym ogniu, aż por zmięknie. Przestudzić. Wyjąć wszystkie przyprawy oprócz
czarnuszki.
3. Do blendera wrzucić fasolę, uduszone składniki i pozostałe składniki. Zblendować. Doprawić
do smaku solą i pieprzem. Ponownie krótko zblendować. Najlepiej smakuje po kilku godzinach,
jak smaki się "przegryzą".
Przepis pochodzi z propozycji Marty Dymek.
Komentarze
Prześlij komentarz