Wegańskie bolognese
Wegańskie bolognese.
Przepis na mielone tofu.
Składniki:
300g tofu
1/4 szkl.płatków drożdżowych
1,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
3-4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na 200 stopni C z termoobiegiem.
2. Tofu rozgnieść widelcem.
3. Osobno wymieszać w misce wszystkie sypkie składniki, a następnie dodaj sos sojowy.
4. Tofu podsmażyć na gorącej patelni. Nie mieszać, poczekać aż mocno się wysuszy (stworzą się
grudki).
5. Tofu wysypać na papier do pieczenia, wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 st.
6. Piecz około 10 minut pilnując, aby się nie przypaliło.
7. Po tym czasie jest gotowe do użycia.
Sos bologniese.
Składniki:
2 szkl. passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1/2 cebuli
oliwa z oliwek
1-2 ząbki czosnku
0,5 szkl.czerwonego wytrawnego wina
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
ewentualnie świeża bazylia
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, lekko posypać solą (aby się nie przy-
paliła) i podsmażać na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i też
chwilę podsmażyć.
2. Na patelnię dodać pokrojonego dość drobno selera i marchewkę w kostkę. Dolać kilka łyżek wody
lub wywaru (zależy co kto ma). Podusić około 3 minuty, dolać wino (nie jest konieczne, ale
bardzo poprawia smak sosu). Poczekać aż alkohol odparuje.
3. Wlać passatę oraz tofu, zamieszać i dusić około 10 minut na małym ogniu.
4. W międzyczasie przygotować makaron, 2 przyzwoite porcje.
5. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię do sosu, zamieszać. Wyłożyć na talerze, posypać bazylią.
Przepis ze strony www.ervegan.com
Przepis na mielone tofu.
Składniki:
300g tofu
1/4 szkl.płatków drożdżowych
1,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
3-4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka cebuli w proszku
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na 200 stopni C z termoobiegiem.
2. Tofu rozgnieść widelcem.
3. Osobno wymieszać w misce wszystkie sypkie składniki, a następnie dodaj sos sojowy.
4. Tofu podsmażyć na gorącej patelni. Nie mieszać, poczekać aż mocno się wysuszy (stworzą się
grudki).
5. Tofu wysypać na papier do pieczenia, wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 st.
6. Piecz około 10 minut pilnując, aby się nie przypaliło.
7. Po tym czasie jest gotowe do użycia.
Sos bologniese.
Składniki:
2 szkl. passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1/2 cebuli
oliwa z oliwek
1-2 ząbki czosnku
0,5 szkl.czerwonego wytrawnego wina
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
ewentualnie świeża bazylia
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, lekko posypać solą (aby się nie przy-
paliła) i podsmażać na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i też
chwilę podsmażyć.
2. Na patelnię dodać pokrojonego dość drobno selera i marchewkę w kostkę. Dolać kilka łyżek wody
lub wywaru (zależy co kto ma). Podusić około 3 minuty, dolać wino (nie jest konieczne, ale
bardzo poprawia smak sosu). Poczekać aż alkohol odparuje.
3. Wlać passatę oraz tofu, zamieszać i dusić około 10 minut na małym ogniu.
4. W międzyczasie przygotować makaron, 2 przyzwoite porcje.
5. Ugotowany makaron wrzucić na patelnię do sosu, zamieszać. Wyłożyć na talerze, posypać bazylią.
Przepis ze strony www.ervegan.com
Komentarze
Prześlij komentarz