Bataty z ciecierzycą i szpinakiem
Przepis pochodzi ze strony https://www.kwestiasmaku.com
Bataty z ciecierzycą i szpinakiem.
Składniki:
- 2 bataty
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka ciecierzycy lub około 200 g ugotowanej
- oliwa do smażenia
- papryczka chili
- 100 g fety (ja używam ser typu bałkańskiego z Lidla)
- 80 g szpinaku
- 1/4 krojonych pomidorów z puszki lub świeży bez skórki
- sól, pieprz, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- świeża kolendra, jogurt
Przygotowanie:
1. Bataty kroimy wzdłuż na pół. Delikatnie nacinamy rozkrojoną powierzchnię. Smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy ok.50 minut. Wyjąć z piekarnika kiedy widelec będzie miękko wchodził w batata.
2. W czasie pieką się bataty w garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać ciecierzycę (jeśli z puszki to zalewę odlać), przyprawy. Wszystko wymieszać. Smażyć około 2 minut. Dodać szpinak, chwilę dusić. Dodać pomidory. Wymieszać, zostawić na małym ogniu.
3. Po wyjęciu batatów, wydrążyć je mniej więcej w połowie. Wydrążony miąższ dodać do masy w garnku. Całość wymieszać, po 2 minutach zdjąć z ognia. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.
4. Tak przygotowanym farszem wypełnić bataty. Na wierzchu posypać rozkruszonym serem feta
5. Piekarnik nastawić na funkcję grilla. Zapiekać około 5 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika posypać kolendrą i ozdobić pokrojoną drobno papryczką chili.
Komentarze
Prześlij komentarz