Pasta z brokuła
Pasta z brokuła.
Składniki:
1/2 brokuła
2/3 szkl. pestek dyni
1 ząbek czosnku
trochę wody do rozrzedzenia pasty
trochę oliwy do rozrzedzenia pasty
sól i pieprz
1. Pestki dyni zalać gorącą wodą i odczekać około 2 godzin, aż zmiękną.
2. Brokuła rozdzielić na mniejsze różyczki i ugotować na parze. Ostudzić.
3. Pestki dyni odcedzić i zmiksować w blenderze. Dodać do pestek czosnek przeciśnięty przez
praskę. Stopień rozdrobnienia zależy od upodobań. Osobiście wolę drobniejsze.
4. Do pestek dodać brokuła, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Dodać wodę i oliwę. Ilość zależy
od gęstości pasty i od tego, żebyście nie "wykończyli" blendera.
5. Smakujemy i ewentualnie uzupełniamy przyprawy.
Składniki:
1/2 brokuła
2/3 szkl. pestek dyni
1 ząbek czosnku
trochę wody do rozrzedzenia pasty
trochę oliwy do rozrzedzenia pasty
sól i pieprz
1. Pestki dyni zalać gorącą wodą i odczekać około 2 godzin, aż zmiękną.
2. Brokuła rozdzielić na mniejsze różyczki i ugotować na parze. Ostudzić.
3. Pestki dyni odcedzić i zmiksować w blenderze. Dodać do pestek czosnek przeciśnięty przez
praskę. Stopień rozdrobnienia zależy od upodobań. Osobiście wolę drobniejsze.
4. Do pestek dodać brokuła, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Dodać wodę i oliwę. Ilość zależy
od gęstości pasty i od tego, żebyście nie "wykończyli" blendera.
5. Smakujemy i ewentualnie uzupełniamy przyprawy.
Komentarze
Prześlij komentarz