Meatballs-kulki bezmięsne
Źródło: wearesovegan.com
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli (lub 1 duża szkl.ugotowanej samodzielnie)
1/2 czerwonej cebuli
30 g orzechów
2 ząbki czosnku
35 g płatków owsianych
4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
mała garść świeżej bazylii
1. Fasolę z puszki odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić, nie musi być drobno.
2. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Nie miksować na gładką, jednolitą masę.
Spokojnie mogą być większe kawałki.
3. Włączyć piekarnik i ustawić na 200 stopni C.
4. Zwilżonymi dłońmi formować. U mnie wyszło 9 sztuk wielkości piłki ping-pongowej.
5. Kulki umieścić na papierze do pieczenia. Piec 20-23 minuty.
Sos.
250 ml passaty lub pomidorów z puszki (zmiksowanych)
1 marchew
1/2 czerwonej cebuli
100 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml wywaru warzywnego (ew.woda)
1/2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżka sosu worcestershire, sól
1. Cebulę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni, na małym ogniu ok.3 minuty.
2. Marchewkę pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię. Wszystko razem podsmażyć jeszcze około
5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz