Wegańska kaczka z jabłkami
Wegańska kaczka z jabłkami.
Porcja na 2 osoby.
Składniki:
1 paczka kotletów sojowych (około 100g)
3-4 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki melasy karobowej
4 średnie jabłka najlepiej kwaskowe
majeranek, pieprz, sól
olej do smażenia
Wykonanie:
1. W większym garnku zagotować wodę, posolić. Do gotującej wody wrzucić kotlety i pogotować
8-9 minut. Następnie wyjąć na talerz i poszarpać widelcem wzdłuż włókien.
2. Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z melasą i dodać pieprz. Marynatą polać
poszarpane kotlety i wymieszać.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić
jabłka na mniejsze kawałki. Polać delikatnie olejem, posypać majerankiem, solą i pieprzem.
Wyłożyć na blaszkę i piec około 20 minut.
4. Do garnka o dużym dnie wlać olej i rozgrzać. Wrzucić zamarynowane kotlety i obsmażyć na
dużym ogniu. Po kilku minutach zmniejszyć nieco ogień i mieszając smażyć jeszcze około
15 minut.
5. Na środek dużego talerza wyłożyć obsmażone mięso, a dookoła obłożyć je upieczonymi jabłkami.
Najlepiej podać z pieczonymi ziemniakami.
Porcja na 2 osoby.
Składniki:
1 paczka kotletów sojowych (około 100g)
3-4 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki melasy karobowej
4 średnie jabłka najlepiej kwaskowe
majeranek, pieprz, sól
olej do smażenia
Wykonanie:
1. W większym garnku zagotować wodę, posolić. Do gotującej wody wrzucić kotlety i pogotować
8-9 minut. Następnie wyjąć na talerz i poszarpać widelcem wzdłuż włókien.
2. Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z melasą i dodać pieprz. Marynatą polać
poszarpane kotlety i wymieszać.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić
jabłka na mniejsze kawałki. Polać delikatnie olejem, posypać majerankiem, solą i pieprzem.
Wyłożyć na blaszkę i piec około 20 minut.
4. Do garnka o dużym dnie wlać olej i rozgrzać. Wrzucić zamarynowane kotlety i obsmażyć na
dużym ogniu. Po kilku minutach zmniejszyć nieco ogień i mieszając smażyć jeszcze około
15 minut.
5. Na środek dużego talerza wyłożyć obsmażone mięso, a dookoła obłożyć je upieczonymi jabłkami.
Najlepiej podać z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz