Wegańska kaczka z jabłkami

Wegańska kaczka z jabłkami.

Porcja na 2 osoby.

Składniki:
1 paczka kotletów sojowych (około 100g)
3-4 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki melasy karobowej
4 średnie jabłka najlepiej kwaskowe
majeranek, pieprz, sól
olej do smażenia

Wykonanie:
1. W większym garnku zagotować wodę, posolić. Do gotującej wody wrzucić kotlety i pogotować
     8-9 minut. Następnie wyjąć na talerz i poszarpać widelcem wzdłuż włókien.
2. Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z melasą i dodać pieprz. Marynatą polać
     poszarpane kotlety i wymieszać.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić
    jabłka na mniejsze kawałki. Polać delikatnie olejem, posypać majerankiem, solą i pieprzem.
    Wyłożyć na blaszkę i piec około 20 minut.
4. Do garnka o dużym dnie wlać olej i rozgrzać. Wrzucić zamarynowane kotlety i obsmażyć na
    dużym ogniu. Po kilku minutach zmniejszyć nieco ogień i mieszając smażyć jeszcze około
    15 minut.
5. Na środek dużego talerza wyłożyć obsmażone mięso, a dookoła obłożyć je upieczonymi jabłkami.

Najlepiej podać z pieczonymi ziemniakami.

Komentarze

Popularne posty