Bób z tofu po koreańsku

 Źródło: jadlonomia.com


500g bobu

sól

Bób ugotować wcześniej.W posolonej wodzie gotować 6-7 minut. Odcedzić, wrzucić do miski z badzo zimną wodą, może być z kostkami lodu (dla zachowania koloru). Obrać ze skórki. Odłożyć na bok.

 

180g tofu

olej do smażenia tofu

2 młode cebulki

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oleju

szczypiorek lub młode cebuli

olej sezamowy

 

Sos:

1/2 szkl.wody

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka pasty gochugaru

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

sól i pieprz

Wcześniej odcisnąć tofu z nadmiaru wody. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć tofu z każdej strony. Odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.

Składniki sosu wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić pokrojoną w półksiężyce i czosnek przeciśnięty przez praskę. Poddusić, a następnie wlać sos i gotować około 2 minut. Dodać na patelnię tofu i jeszcze chwilę pogotować (około 1-2 minut). Następnie wrzucić obrany bób i większość szczypiorku. Potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty, dodać olej sezamowy. Posypać resztą szczypioru. Zestawić z ognia. Można podawać.

 







Komentarze

Popularne posty