Bób z tofu po koreańsku
Źródło: jadlonomia.com
500g bobu
sól
Bób ugotować wcześniej.W posolonej wodzie gotować 6-7 minut. Odcedzić, wrzucić do miski z badzo zimną wodą, może być z kostkami lodu (dla zachowania koloru). Obrać ze skórki. Odłożyć na bok.
180g tofu
olej do smażenia tofu
2 młode cebulki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
szczypiorek lub młode cebuli
olej sezamowy
Sos:
1/2 szkl.wody
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka pasty gochugaru
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
sól i pieprz
Wcześniej odcisnąć tofu z nadmiaru wody. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć tofu z każdej strony. Odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.
Składniki sosu wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić pokrojoną w półksiężyce i czosnek przeciśnięty przez praskę. Poddusić, a następnie wlać sos i gotować około 2 minut. Dodać na patelnię tofu i jeszcze chwilę pogotować (około 1-2 minut). Następnie wrzucić obrany bób i większość szczypiorku. Potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty, dodać olej sezamowy. Posypać resztą szczypioru. Zestawić z ognia. Można podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz