Chle żytnio-pszenny na zakwasie żytnim
Źródło: grupa Facebook Chleb-bułeczki-sami pieczemy Magdalena Błażejewska
Zaczyn:
80g aktywnego zakwasu
160g mąki żytniej 720
180g wody
Wymieszać, zostawić na noc (10-12godzin)
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn
280g wody + ok.50g
15g oleju
15g soli
1 łyżka miodu
250g mąki pszennej 500
350g mąki żytniej 720
100g ziaren
Mąkę przesiać,dodać wszystkie składniki i wymieszać. Przełożyć do foremki 35cm. Foremka wypełniona do 2/3 wysokości.
Po wyrośnięciu nagrzać piekarnik do 220stopni C, góra-dół. Do piekarnika wstawić miskę z gorącą wodą. Wstawić wyrośnięte ciasto i piec 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190stopni i piec jeszcze 45minut.
Sprawdzić czy spód jest głuchy i ewentualnie dopiec jeszcze 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz