Chle żytnio-pszenny na zakwasie żytnim

 Źródło: grupa Facebook Chleb-bułeczki-sami pieczemy Magdalena Błażejewska

Zaczyn:

80g aktywnego zakwasu

160g mąki żytniej 720

180g wody

Wymieszać, zostawić na noc (10-12godzin)


Ciasto właściwe:

Cały zaczyn

280g wody + ok.50g

15g oleju

15g soli

1 łyżka miodu

250g mąki pszennej 500

350g mąki żytniej 720

100g ziaren

Mąkę przesiać,dodać wszystkie składniki i wymieszać. Przełożyć do foremki 35cm. Foremka wypełniona do 2/3 wysokości.

Po wyrośnięciu nagrzać piekarnik do 220stopni C, góra-dół. Do piekarnika wstawić miskę z gorącą wodą. Wstawić wyrośnięte ciasto i piec 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190stopni i piec jeszcze 45minut.

Sprawdzić czy spód jest głuchy i ewentualnie dopiec jeszcze 10 minut.

Komentarze

Popularne posty