Chleb od Wilsonów

 Przepis na 1 chleb z foremki keksówki 35x10.

Zaczyn:

Przygotować najlepiej wieczorem poprzedzającym dzień pieczenia.

3 łyżki zakwasu

135g mąki żytniej 720

165g wody

Składniki wymieszać i odstawić na noc lub na 10-12h w ciepłe miejsce. Przykryć, żeby nie wysychało.


Ciasto właściwe:

180g mąki żytniej 2000

180g mąki żytniej 720

180g mąki pszennej 500-550

spora szczypta cukru

Suche składniki wymieszać.

100g ziaren różnych podprażyć na suchej patelni i wystudzić.

Do mąk dodać:

cały zaczyn

2 łyżeczki soli

465g wody

10g oliwy

Ciasto wymieszać. Nie ma potrzeby wyrabiania, musi być jedynie dobrze wymieszane. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem i odstawić do wyrośnięcia. Potrwa to około 5-6 godzin.

Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200st.C góra-dół, a następnie wstawić chleb. Piec 45minut. Następnie wyjąć z foremki, zdjąć papier, sprawdzić stukając w spód. Jeśli wypieczony, dźwięk powinien być głuchy. Dla pewności można jeszcze wstawić do piekarnika na 10 minut (ale już bez papieru i foremki). Studzić na kratce lub ustawiony pionowo i oparty.

Komentarze

Popularne posty