Chleb od Wilsonów
Przepis na 1 chleb z foremki keksówki 35x10.
Zaczyn:
Przygotować najlepiej wieczorem poprzedzającym dzień pieczenia.
3 łyżki zakwasu
135g mąki żytniej 720
165g wody
Składniki wymieszać i odstawić na noc lub na 10-12h w ciepłe miejsce. Przykryć, żeby nie wysychało.
Ciasto właściwe:
180g mąki żytniej 2000
180g mąki żytniej 720
180g mąki pszennej 500-550
spora szczypta cukru
Suche składniki wymieszać.
100g ziaren różnych podprażyć na suchej patelni i wystudzić.
Do mąk dodać:
cały zaczyn
2 łyżeczki soli
465g wody
10g oliwy
Ciasto wymieszać. Nie ma potrzeby wyrabiania, musi być jedynie dobrze wymieszane. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem i odstawić do wyrośnięcia. Potrwa to około 5-6 godzin.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200st.C góra-dół, a następnie wstawić chleb. Piec 45minut. Następnie wyjąć z foremki, zdjąć papier, sprawdzić stukając w spód. Jeśli wypieczony, dźwięk powinien być głuchy. Dla pewności można jeszcze wstawić do piekarnika na 10 minut (ale już bez papieru i foremki). Studzić na kratce lub ustawiony pionowo i oparty.
Komentarze
Prześlij komentarz