Curry od Damiana od Łukasza
500-800g ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
1 puszka ciecierzycy
2 duże cebule
trochę czosnku do smaku
1 szkl. czerwonej soczewicy
1l bulionu warzywnego
2 czubate łyżki przyprawy curry
1 łyżeczka garam masala
sól, pieprz do smaku
chlebek naan, świeża kolendra, jogurt naruralny
Można też dodać inne warzywa np. paprykę lub grzyby
Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrojone smażysz w dużym garnku aż się zezłocą. Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Zalej wszystko bulionem, dodaj soczewicę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Dodaj ciecierzycę, zamieszaj i gotuj tak długo aż warzywa będą miękkie a soczewica całkowicie się rozpuści i zagęści curry.
Komentarze
Prześlij komentarz