Dróżdżówka bez wyrabiania

 Źródło: blog Orchideli Domowy Cukiernik

Składniki:

5 szkl. mąki pszennej (820g)

5 jajek

1 szkl. cukru

50g drożdży świeżych

1 szkl. oleju

1 szkl. mleka w temp. pokojowej

ok.500g owoców


Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski. Jajka roztrzepać i wylać na mąkę, na to wysypać cukier, następnie olej, mleko, drożdże. Niczego nie mieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 2,5-3 godziny. 

Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180st.C bez termoobiegu, wymieszać składniki w misce i ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzch położyć owoce i lekko docisnąć, można posypać kruszonką. Piec 40-45 minut.

Proporcje na formę 25x35cm.

Komentarze

Popularne posty