Dróżdżówka bez wyrabiania
Źródło: blog Orchideli Domowy Cukiernik
Składniki:
5 szkl. mąki pszennej (820g)
5 jajek
1 szkl. cukru
50g drożdży świeżych
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka w temp. pokojowej
ok.500g owoców
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. Jajka roztrzepać i wylać na mąkę, na to wysypać cukier, następnie olej, mleko, drożdże. Niczego nie mieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 2,5-3 godziny.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180st.C bez termoobiegu, wymieszać składniki w misce i ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzch położyć owoce i lekko docisnąć, można posypać kruszonką. Piec 40-45 minut.
Proporcje na formę 25x35cm.
Komentarze
Prześlij komentarz