Jabłecznik Marioli

 Źródło: blog Basi Ritz

Proporcje na tortownicę 23-24cm

 Przygotować formę: wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem w taki sposób, aby utworzyć ok.3cm kołnierz wystający ponad brzegi formy (ciasto rośnie, zabezpieczamy, aby się nie wylało)

1kg jabłek 

1 cytryna

Jabłka (najlepsze kwaskowe) obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (ok.1,5cm). Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. 


Składniki na ciasto:

200g drobnego cukru

4 jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 2 cukry waniliowe, ale wtedy 2 łyżeczki cukru mniej)

200g mąki pszennej

Cukier, jajka i wanilię zmiksować na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać do ubitych jajek, wymieszać.

Przelać do przygotowanej formy.

 

150g masła

150g płatków migdałowych

150g drobnego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka grubo zmielonej soli

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, sól oraz wanilię. Po rozpuszczeniu dodać migdały i wymieszać.

Pokrojone jabłka wyłożyć delikatnie na ciasto, na jabłka równomiernie rozłożyć masę maślano-migdałową.

Piec ok.60 minut w temperaturze 180st.C bez termoobiegu. Sprawdzić ciasto patyczkiem na środku.

Ostudzić.

Komentarze

Popularne posty