Jabłecznik Marioli
Źródło: blog Basi Ritz
Proporcje na tortownicę 23-24cm
Przygotować formę: wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem w taki sposób, aby utworzyć ok.3cm kołnierz wystający ponad brzegi formy (ciasto rośnie, zabezpieczamy, aby się nie wylało)
1kg jabłek
1 cytryna
Jabłka (najlepsze kwaskowe) obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (ok.1,5cm). Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
Składniki na ciasto:
200g drobnego cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 2 cukry waniliowe, ale wtedy 2 łyżeczki cukru mniej)
200g mąki pszennej
Cukier, jajka i wanilię zmiksować na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać do ubitych jajek, wymieszać.
Przelać do przygotowanej formy.
150g masła
150g płatków migdałowych
150g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka grubo zmielonej soli
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, sól oraz wanilię. Po rozpuszczeniu dodać migdały i wymieszać.
Pokrojone jabłka wyłożyć delikatnie na ciasto, na jabłka równomiernie rozłożyć masę maślano-migdałową.
Piec ok.60 minut w temperaturze 180st.C bez termoobiegu. Sprawdzić ciasto patyczkiem na środku.
Ostudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz