Pasztet niepieczony z orzechów
Źródło: Marta Dymek :"Jadłonomia po polsku"
Składniki:
1 szklanka obranych orzechów włoskich
1 cebula
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
3-4 łyżki oleju
3 łyżki rumu, whiskey lub wina
1/2 szkl. wody
2 łyżki sosu sojowego
2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżki płatków drożdżowych
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Wykonanie:
Uprażyć orzechy na suchej patelni, a następnie je wystudzić. Przesypać orzechy do małego blendera, dodać sól i zblendować.
Cebulę pokroić w piórka, olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, liść laurowy, majeranek, tymianek i podsmażyć kilka minut. Dodać alkohol i poczekać aż odparuje. Wyjąć liść laurowy a pozostałą zawartość patelni dodać do blendera dodając jeszcze wodę, mąkę, sos sojowy, płatki drożdżowe i gałkę muszkatołową. Wszystko zmiksować. Następnie masę przelać z powrotem na patelnię. Podgrzewać ok.5 minut, mieszać. W chwili kiedy zacznie się oddzielać tłuszcz zdjąć z ognia. Wystudzić, przełożyć do miseczki lub słoika.
Komentarze
Prześlij komentarz