Pasztet niepieczony z orzechów

 Źródło: Marta Dymek :"Jadłonomia po polsku"


Składniki:

1 szklanka obranych orzechów włoskich

1 cebula

1 liść laurowy

1/2 łyżeczki majeranku

1/2 łyżeczki tymianku

3-4 łyżki oleju

3 łyżki rumu, whiskey lub wina

1/2 szkl. wody

2 łyżki sosu sojowego

2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 1/2 łyżki płatków drożdżowych

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

 

Wykonanie: 

Uprażyć orzechy na suchej patelni, a następnie je wystudzić. Przesypać orzechy do małego blendera, dodać sól i zblendować. 

Cebulę pokroić w piórka, olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, liść laurowy, majeranek, tymianek i podsmażyć kilka minut. Dodać alkohol i poczekać aż odparuje. Wyjąć liść laurowy a pozostałą zawartość patelni dodać do blendera dodając jeszcze wodę, mąkę, sos sojowy, płatki drożdżowe i gałkę muszkatołową. Wszystko zmiksować. Następnie masę przelać z powrotem na patelnię. Podgrzewać ok.5 minut, mieszać. W chwili kiedy zacznie się oddzielać tłuszcz zdjąć z ognia. Wystudzić, przełożyć do miseczki lub słoika.

 

 

Komentarze

Popularne posty