Sformato z cukinią i porem

 Źródło: blog Kuchniawkamiennymdomu.blogspot.com


3 małe lub 2 średnie świeże cukinie 

1 por

100g ricotty

3 jajka

150g startego parmezanu

sól, pieprz, bazylia do smaku

Cukinię bez obierania pokroić w kosteczkę, por w półtalarki. Warzywa podsmażyć na patelni i lekko posolić.  Lekko przestudzić.

W misce wymieszać żółtka z ricottą i parmezanem. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Osobno ubić białka na sztywno. Połączyć masę jajeczno-serową z warzywami. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do temp.200st.C. Masę przełożyć do formy ok.25cm. Piec około 30-40minut. Wierzch ładnie zbrązowieje.

Komentarze

Popularne posty