Sformato z cukinią i porem
Źródło: blog Kuchniawkamiennymdomu.blogspot.com
3 małe lub 2 średnie świeże cukinie
1 por
100g ricotty
3 jajka
150g startego parmezanu
sól, pieprz, bazylia do smaku
Cukinię bez obierania pokroić w kosteczkę, por w półtalarki. Warzywa podsmażyć na patelni i lekko posolić. Lekko przestudzić.
W misce wymieszać żółtka z ricottą i parmezanem. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Osobno ubić białka na sztywno. Połączyć masę jajeczno-serową z warzywami. Dodać białka i delikatnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do temp.200st.C. Masę przełożyć do formy ok.25cm. Piec około 30-40minut. Wierzch ładnie zbrązowieje.
Komentarze
Prześlij komentarz