Bakłażan zapiekany w czerwonym curry.

 Porcja dla 2 osób.


2 bakłażany

1 puszka pomidorów lub w sezonie ok.400g świeżych

1 łyżka czerwonej pasty curry

100ml śmietanki kokosowej


Bakłażany obrać ze skórki i ponakłuwać w wielu miejscach nożem.

Pomidory z puszki (świeże obrać ze skórki), śmietankę kokosowe i pastę curry zmiksować.

Powstałym sosem zalać bakłażany i zostawić tak przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na kilka godzin.

Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180st.C, wstawić bakłażany (naczynie przykryć) i piec około 1,5godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie, a temperaturę zwiększyć do 200st.C i piec jeszcze 30 minut.

Po tak długim czasie pieczenia bakłażan jest mięciutki i gotowy do jedzenia.

Podawać z ryżem posypane kolendrą, bazylią lub natką pietruszki.









Komentarze

Popularne posty